Transformacijski coaching

Osjećate li želju za promjenom, ali nikako da se pokrenete? Veliku razliku u Vašem životu mogao bi učiniti coaching. Svaka uspješna osoba iza sebe ima tim koji ju je vodio do pobjede – istu svrhu ima coach u ostvarenju ciljeva svog klijenta; pomaže mu i gura ga naprijed, pritom potičući razvoj već postojećih snaga pojedinca, a ne fokusirajući se na mane. Uz pomoć coacha ostvarit ćete mnogo toga, no hoće li to biti u obliku gotovih rješenja? Ne, na putu do napretka coach je ovdje da Vas usmjeri, potakne na učenje i ostvari učinak na duge staze – u svijetu coachinga nema instant rješenja.

Kroz godine rada u ovom području razvio sam svoj pristup koji se može opisati kao transformacijski coaching – glavna misao ovog pristupa je da sama ideja nije dovoljna kako bi došlo do promjene. Naravno, bez inicijalne želje nećete nikamo stići, no u svojim metodama pozivam na akciju i aktivno djelovanje. Pasivnim načinom nećete promijeniti svoj život nabolje. S druge strane, dobro stanje uma pokreće cijeli proces. Jednom kad ste mentalno spremni na promjenu, granica je nevidljiva.

Mnogi žive svoj život izgubljeni u negativnim mislima, bez povjerenja u samog sebe i vrte se u krug – negativnošću i nezadovoljstvom uskraćuju si mogućnost promjene. 

Zato se u coachingu bavimo definiranjem Vaših snaga – radeći na njima i fokusirajući se na svoje sposobnosti lakše ćete se riješiti začaranog kruga loših misli. Dobar dio ljudi svjestan je što treba učiniti i zna što bi im moglo pomoći, no nemaju snage da se pokrenu te im je potrebna pomoć baš za taj početni korak. Ono što Vas koči dolazi iznutra – Vaša nesigurnost i strah onemogućavaju Vam napredak. Strah od neuspjeha, strah od promjene, strah od nepoznatog. Iako takvi strahovi mogu biti paralizirajući, transformacijski coaching savršena je metoda za prebroditi ih i naučiti kako dalje.

U akcijskom coachingu postoje 3 jednostavne, no neizostavne sastavnice:

  1. Prije svega – želja. Volja za promjenom, želja za drukčijim životom ili ambicija da se ostvari nešto više. To je ono što pokreće cijeli proces i što Vas dovodi k nama. Ako čitate ovaj tekst znači da već imate prvu sastavnicu koja je potrebna na putu do uspjeha.
  2. Jednom kad ste započeli ovaj put, potrebna Vam je motivacija da ga nastavite. Upravo je to ono što mnoge ljude koči – nije svatko spreman uložiti vrijeme i trud u svoj cilj, no ako stvarno želite napredovati pronaći ćete motivaciju u sebi da odradite putovanje do kraja. Započnite vjerovanjem u samog sebe i refleksijom svojeg ponašanja.
  3. Zadnji i ključni korak je akcija. Bez djelovanja nema promjene – nije dovoljno samo željeti da se nešto dogodi, treba se pokrenuti i poduzeti potrebne mjere. U ovom koraku mijenjate uzorke ponašanja koje ste identificirali pri refleksiji – to je ključ svega.

Prije početka svake suradnje važno je da ustanovimo zajednički cilj te granice. Ideja je da mi Vi iznesete što želite promijeniti te da Vam ja izložim što možete očekivati i u kojem roku. Coaching je metoda u kojoj ja kao stručnjak i Vi kao klijent djelujemo zajedno te moramo biti u suglasju. Iz tog je razloga uvodni susret uvijek besplatan – kako biste mogli sami izvidjeti jeste li spremni za putovanje do uspjeha te kako bismo osigurali najbolju moguću suradnju.