Mentalno zdravlje

Mnogi ljudi i dan danas ne obraćaju previše pozornosti na svoje mentalno zdravlje i smatraju ga manje bitnim od fizičkog.

Neki su pak svjesni u kojem je stanju njihovo mentalno zdravlje, no ignoriraju probleme i ne poduzimaju ništa po pitanju toga. Iako su na prvi pogled simptomi lošeg mentalnog zdravlja manje vidljivi nego simptomi fizičke bolesti, ono se zapravo odražava u svakom aspektu našeg života.

Ono nije nešto što dobivate gotovo i fiksno nasljeđivanjem od roditelja te je itekako promjenjivo – bilo u pozitivnom ili negativnom smjeru. Iz tog razloga važno ga je održavati jednako kao i fizičko zdravlje, ako ne i više.

Godine kada je mentalno zdravlje bilo zapostavljeno sada su iza nas – danas je općepoznato kako mentalno stanje može biti narušeno jednako kao i drugi aspekti homeostaze pojedinca.

Važno je zapamtiti da ničije stanje nije fiksno i „završen posao“ – usponi i padovi događaju se svakome, jednako kao i neočekivane životne situacije koje nas mogu popuno omesti.

Ako se svjesno i redovno brinete o svom mentalnom zdravlju, bit će Vam lakše izvući se iz situacija koje su Vas usporile i lakše ćete se vratiti u rutinu.

Što je mentalno zdravlje?

Pod tim pojmom misli se na naše emocionalno i kognitivno stanje te društveno ponašanje. Zapravo se radi o sposobnosti pojedinca da podnese uobičajeni stres, bude produktivan i doprinosi svojoj zajednici. Mnogi misle da nedostatak klasičnih mentalnih bolesti poput depresije, anksioznosti, opsesivno-kompulzivnog poremećaja i sličnih, automatski znači dobro mentalno zdravlje, no to je pogrešno. Samo zato što pojedinac nema određenu dijagnozu, ne znači da je savršenog mentalnog zdravlja. Možete imati niz različitih problema koji Vas koče bez da oni zajedno označavaju konkretnu mentalnu bolest, ali imaju itekako vidljiv učinak na Vašu psihu.

Dobre vijesti su da se mentalni problemi ne moraju rješavati tek kad nastupe, nego postoje prakse za unaprjeđenje funkcija mozga – tzv. vježbanje mozga (brain fitness) koji uključuje razne vježbe čiji je cilj učiniti Vas budnijim i otpornim na automatizam. Najviše se radi o namjernim malim promjenama u svakodnevici koje Vas tjeraju na kreativnost, a često služe i za poboljšavanje pamćenja. Nikad nije prerano početi s vježbanjem mozga jer mentalno zdravlje nije usko vezano za dob.

Naravno, na mentalno zdravlje utječe i genetika (povijest mentalnih bolesti u obitelji) te ravnoteža hormona i niz drugih čimbenika – na kraju krajeva, kemija mozga neizostavan je faktor. Također, važno je osvijestiti da su naše tijelo i um dio veće cjeline pa ne možemo reći da smo u potpunosti zdravi ako fizički ili psihički dio nije sasvim u redu. Isto tako, mentalno zdravlje može itekako utjecati na fizičko stanje – snaga uma je nevjerojatna stvar i nezamislivo je što sve čovjek može podsvjesno potaknuti u svom tijelu – bilo pozitivno ili negativno. Nekontrolirani stres također ostavlja velike ožiljke na mentalnom i fizičkom zdravlju te je stoga važno naučiti upravljati svojim osjećajima te se nositi s njima na zdrav način.

Nikad nemojte zakopavati svoje probleme i ignorirati ih dok ne eskaliraju u nešto veće.

Na svom mentalnom zdravlju potrebno je raditi i vježbati ga jednako kao što biste vježbali mišiće – dobro je sjetiti se da niste sami. Stručnjaci su ovdje da Vam pomognu i upute Vas na putu prema boljem mentalnom zdravlju, no kao i kod svega drugoga, Vi morate učiniti prvi korak. Neka Vas vodi znanje da će s vremenom biti lakše; jednom kad se uhodate u prakse koje su potrebne za održavanje Vašeg mentalnog zdravlja imat ćete drugi pogled na svijet. Zdrav odnos sa svojim osjećajima te kontrola stresa omogućit će Vam višu kvalitetu života te bolje odnose s drugim ljudima. Posljedično tome, osjećat ćete se bolje zbog uspješnih društvenih odnosa i Vaše će se zdravlje malo pomalo popravljati. Povećana produktivnost i doprinos zajednici omogućit će da i Vi profitirate od zajednice, a čovjek je društveno biće i ne funkcionira bez zdravih društvenih odnosa. Brigom o mentalnom zdravlju mijenjate životni stil i otvarate mnoga nova vrata o kojima prije možda niste ni sanjali. Sve u svemu, mentalno zdravlje nikako nije nešto što biste trebali ignorirati i njegovo će Vam održavanje podići kvalitetu života na novu razinu.