Upravljanje vlastitom energijom

Jeste li ikada čuli ili izrekli sljedeću izjavu; “Jednostavno ga/ju ne razumijem, nismo kliknuli” ili “Među nama nema kemije”, “Među nama nema energije”? Ponavljanjem ovakvih i sličnih misli, potkopavamo i unaprijed uništavamo svoje osobne i radne odnose te ne ostavljamo mjesta za rast. Ovakvim stavom odustajemo pri prvoj prepreci i pripisujemo to nečemu van nas samih, a sakupljamo negativnu energiju.

Za početak bi predstavio dvije vrste energije i kako one igraju značajnu ulogu u našoj osobnoj učinkovitosti, a to su: anabolička i katabolička energija. Etimologija samih naziva govori nam o njihovoj prirodi; anabolička energija je konstruktivna, graditeljska energija – anabolizam u našem tijelu služi za izgradnju. S druge strane, katabolička je razarajuća energija koja u našem organizmu služi za razgradnju stvari, dakle, mogli bismo je promatrati kao destruktivnu jer razara cjeline. 

U današnjem svijetu postoji niz istraživački podržanih alata za procjenu koji uzimaju nešto apstraktno poput načina na koji osoba gleda svijet (nazovimo to njenom energijom) i pretvaraju to u nešto opipljivo, tzv. metriku koju možete vidjeti i osjetiti ili iznova procijeniti. 

Kao pojedinci, promatramo svijet kroz filtere (na temelju naših iskustava, vrijednosti, pretpostavki itd.). Ti filteri mogu djelovati poput tunela i suziti naš vidokrug ili poput prizme proširiti ono što vidimo. Na taj način takvi filteri utječu na to kako percipiramo svoju okolinu i uvjetuju naše daljnje ponašanje. Stoga je važno biti ih svjestan i razmišljati o tome u kojoj je mjeri na neko ponašanje utjecao filter kroz koji vidimo svijet. Postoji niz različitih metoda kojima se može proučiti i kategorizirati naša percepcija svijeta, stav, ponašanje i energija, no najčešće se sve svodi na 7 nivoa energije kojima se pripisuju određeni obrasci ponašanja.

Katabolički nivoi:

1. Uloga žrtve (osjećaj izgubljenosti, nedostatak izbora  – “ja gubim”)

2. Težnja ka sukobu (ljutnja ili otpor – “ja pobjeđujem, ti gubiš”)

Anabolički nivoi:

3. Racionalizacija (empatija – “ja pobjeđujem, ali je u redu ako i ti pobjeđuješ”)

4. Zabrinutost (samilost – “ako ti pobijediš, tada ću i ja pobijediti”)

5. Priznanje (pomirenje – “ja pobjeđujem, ti pobjeđuješ”)

6. Povezivanje (intuicija – “svi pobjeđujemo”)

7. Neosuđivanje (prihvaćanje – “nema ni pobjeda, ni poraza”)

Svaka od ovih vrsta energije ima svoju ulogu (prednosti i mane) te su prigodne u različitim trenutcima i svatko od nas se kreće po spektru (nemamo jednu konstantnu vrstu energije). Kombinacija svih razina energije i njihov omjer je stanje u kojem provodite najviše vremena i upravo to utječe na Vašu osobnu učinkovitost. 

Naš misaoni proces može blokirati našu energiju i u procesu coaching-a ili terapije često prepoznajemo uzorke ponašanja koji nas mogu sputavati i sniziti naš nivo energije, a neki od njih su:

  • gremlini – unutarnji glasovi koji potiču sumnju i nedostatak samopouzdanja,
  • pretpostavke – očekivanje ponavljanja događaja iz prošlosti samo zato što su se već dogodili,
  • tumačenja – prosudba nekog događaja, osobe ili situacije za koju vjerujemo da je istinita,
  • ograničavajuća uvjerenja – ideje koje prihvaćamo o sebi ili svijetu, a koje nas sputavaju i ograničavaju naše razmišljanje.

Prepoznavanje nivoa vlastite energije te svijest o mogućim „pogreškama“ koje ometaju našu energiju i ograničavaju naš vidokrug važan su korak prema naprijed, a uz moju pomoć možete naučiti kako identificirati sve navedeno i prilagoditi sebi u korist – kako biste postigli svoj puni potencijal.